de liefdesmarkt

Titel: De liefdesmarkt (2011) *****
Een handboek
Korte inhoud: de auteur schetst een beeld dat hij kreeg van vrouwen (en ook van zichzelf) gedurende de tijd dat hij voornamelijk via internet ging daten.
Auteur: Renzo Verwer
Uitgever: Compaan uitgevers Maassluis
De hoofdstukken luiden (omdat dit m.i. het meest zegt over de inhoud):
– Sprookjes
– Me, myself and I
– Hoe kan het dat die leuke meiden nog single zijn?
– Zielig en op zoek, dat zijn de anderen
– Internetdaten
– Schoonheid en inkomen: beslissend op de relatiemarkt
– Willen vrouwen geslagen worden?
– Spiritueel klaarkomen
– Vrouwen rekenen een prijs voor seks
– Ziekmaken, doodpraten
– Liefde, wat is dat liefde?
Wat vind ik van zijn boek?
Renzo Verwer heeft geprobeerd via daten een vriendin te vinden en heeft zijn ervaringen neergelegd in dit boek.
Hij verloor daarbij gaandeweg zijn, oprecht positieve maar wel naïeve, kijk op relatievorming. Idealen moeten worden nagestreefd, ze komen echter zelden uit. De relatiewereld zit vol voetangels en klemmen, de misverstanden zijn legio.

Liggen die misverstanden nu aan de man of aan de vrouw?
Verwer heeft in ieder geval serieus geprobeerd om zijn ervaringen op een eerlijke en oprechte wijze weer te geven en juist dat maakt het boek interessant en leerzaam voor beide seksen. Hij deelt zijn ervaringen op een typisch mannelijke wijze, vanuit een mannelijke denktrant. Ook daarom is dit boek een absolute aanrader voor zowel mannen als vrouwen.
Een kleine 40 jaar geleden las ik het boek ‘De gedresseerde man’ van Esther Vilar, opgedragen aan ‘de paar mannen die zich niet laten africhten, aan de paar vrouwen die niet te koop zijn, aan allen tenslotte die zich gelukkig kunnen prijzen dat zijn geen marktwaarde hebben omdat zij te oud, te lelijk of te ziek zijn.’
Kort daarna las ik het boek ‘De gedresseerde vrouw’ van Hannelore Schütz als reactie op het boek van Vilar met ‘als uitgangspunt de vrouw bewust te maken van de egoïstische manier waarop de man haar seksueel en maatschappelijk manipuleert en om haar te inspireren tot een nieuwe levenshouding.’
Dan sta je weer met beide benen op de grond.
Het boek ‘De liefdesmarkt’ van Renzo Verwer verdient ook zo’n kritische ’tegenhanger’, liefst geschreven door een vrouw over ervaringen met mannen. Ik zou er ook een boek over kunnen schrijven, maar ik ben een man.
Vreemdgaan.
Ook iets over vreemdgaan in het boek, maar niet de moeite waard. En als je dan ook Roodvoets aanhaalt? Voor mij de Neanderthaler onder het therapeutenleger betreffende vreemdgaan.
De essentie van relatievorming.
De relatie ontstaat en bestaat uit een evenwicht tussen hetgeen je vraagt en hetgeen je te bieden hebt. Hierbij speelt het instinkt (het gevoel zo u wilt), de belangrijkste rol, al denken wij vaak dat het ons verstand is. Na ruim 17 jaar ervaring in de relatiebemiddeling kan ik daar wel een beetje over meepraten. Hieronder enkele (van de vele) voorbeelden waarbij het instinkt dominant is.
Vrouwen zoeken bij voorkeur een langere man dan zijzelf, gemiddeld 8 cm langer, met als excuus ‘de hoge hakken’. Dat is een smoes omdat ze niet kunnen verklaren dat een grotere man hen ‘meer bescherming zou bieden’, een ‘wens’ van het onderbewuste. Deze voorkeur geldt tevens voor een man die minimaal dezelfde, of beter nog, een hogere opleiding heeft, de wens van verreweg de meeste vrouwen. Een grote man en een man met een goede positie biedt hen de beste garantie voor goede nakomelingen en bescherming. Zo zijn er nog talloze voorbeelden.
Ik geef er ook nog een paar voor de man.
Verreweg de meeste mannen zoeken een vrouw die bij voorkeur jonger is dan zijzelf, uiterlijk speelt bij hen een belangrijkere rol dan bij vrouwen. Een aantrekkelijke en jongere vrouw geeft meer kans op succesvol nakomelingschap (bewezen). De knapste vrouw wordt het meest begeerd, zij heeft het voor het uitkiezen. Macht en aanzien heeft bij de man nauwelijks een erotiserend effect, zo wèl bij veel vrouwen.

Renzo en alle andere mannen zou ik het volgende boek aanbevelen (ook voor vrouwen):
Auteur: Deborah Tannen 1994
Titel: Je begrijpt me gewoon niet (Ooievaar Pocket)
Inhoud: het boek laat zien in welke situaties vrouwen en mannen door hun verschillende uitgangspunten langs elkaar heen praten.

Daarna zou ik mannen en vrouwen het boek ‘De liefdesmarkt’ aanbevelen, het is leerzaam omdat de schrijver eerlijk en oprecht zijn mening geeft en zijn ervaringen deelt. Hij legt daarbij vaker de vinger op de zere plek, al wil niet iedereen dat horen denk ik. Maar daar heb je wél iets aan en daar kun je dan iets mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *