Rekeningrijden bedreigt privacy vreemdganger

Op 25 juni 2009 is de eerste praktijkproef voor rekeningrijden in Nederland in Eindhoven van start gegaan om het één en ander uit te testen.
Het is de bedoeling dat deze heffing ná 2012 ingevoerd wordt en dat is niet meer zo ver weg. Over de privacy bescherming van de mensen die in de auto zitten met zo’n kastje hoor je echter erg weinig. Slapende honden moet je laten slapen en zeker niet wakker maken. Hallo! Wakker worden!
Het kastje houdt precies bij waar iemand zich op welk tijdstip bevindt. Beveiligingsspecialisten gaan er vanuit dat het systeem straks, op verzoek van de overheid, zo wordt ingericht dat die kan beschikken over de gegevens t.b.v. de opsporingsdiensten. Krijg je leuk bezoek thuis als je toevallig in de buurt was van een plek waar een misdrijf gepleegd werd op dat moment.
Ook welke afstand gereden wordt is geregistreerd om onze vrienden van de belastingdienst een leuke rekening te laten maken. Natuurlijk zal die niet écht leuker zijn, maar wel gemakkelijker (zullen ze beloven). Die rekening krijg je achteraf thuisgestuurd met het te betalen bedrag.
De gegevens van de ritten zouden niet meegezonden worden. Maar hoe kun je dan controleren of de rekening juist is? Dus moet dat nagevraagd kunnen worden, bijvoorbeeld door je partner die wel eens wil weten waar je was. En laat je nu net met je minnaar (of minnares) een leuke dag gehad hebben. Dan wordt er dat wel één met een staartje!
Al die gegevens moeten dus ergens worden opgeslagen. Hoe is daar de beveiliging?
En als zo’n computer dan later langs de weg gezet wordt, dat gebeurt vaker in Nederland zoals u weet, en Peter R. De Vries komt net langs? Kom je óók nog op de TV!
Natuurlijk zullen ze wel een soort prepaid kaart bedenken waarbij je vooraf betalen kunt. Maar als die toevallig op is, wat dan? En hoe is dan voor jou de controle mogelijk?
Gelukkig zullen er wel handige lieden zijn die dat kastje met een ander apparaatje weten uit te schakelen! Maar misschien moeten wij dit helemáál niet willen! Al is het maar om al die arme vreemdgangers te beschermen, want dat zijn toch ook mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *