Ontmoeting via internet is bijna vreemdgaan.

Kennismaken begint meestal met het uitwisselen van minder persoonlijke informatie. Naarmate ons vertrouwen groeit, geven we meer van onszelf prijs. Daarbij is het belangrijker hoe iemand doet dan wat iemand zegt. Bij communicatie via internet kunnen we alleen op de geschreven reactie afgaan. We zien de ander niet of summier via de webcam. Daarom is het moeilijker om iemand te beoordelen, wat we iemand kunnen vertellen en wat daarvoor het juiste moment is. Communicatie via e-mail kan een vals gevoel van intimiteit geven. De ander kan ons als heel vertrouwd overkomen of juist niet. Maar is dat ook zo?

Stel dat de gegevens die de ander verstrekt juist zijn, waarom kan het gevoel van intimiteit dan toch vals zijn? Omdat als we iemand in werkelijkheid ontmoeten het niet zo is dat we verder kunnen gaan op het niveau waar we virtueel waren gebleven. We zullen meestal weer meer afstand willen creëren omdat we nu pas goed kunnen beoordelen of de ander ons vertrouwen verdient. Eigenlijk begint het spel weer van voor af aan.

Hoe zit het met uw privacy

Het is niet of nauwelijks te beoordelen of de gegevens die de ander verstrekt juist zijn. Is de ander werkelijk een man of vrouw? Zal de ander discreet omgaan met de verstrekte informatie? Uw mail gaat via opslag bij verschillende providers naar de ander. We hopen dat derden daar geen inzage kunnen hebben. We hopen dat die computer geen virussen bevat die vertrouwelijke informatie van ons de wereld instuurt. We hopen dat die computer op een dag niet langs de kant van de weg wordt gezet. Maar is hopen een goede basis voor vertrouwen?

Online dating in NIPO-onderzoek

Geraadpleegde online daters in het NIPO-onderzoek reageren niet onverdeeld positief over hun ervaringen. Behalve leuk en afwisselend vindt men het ook kostbaar en vrijblijvend. Tweederde liet zich tevergeefs registreren. Een opvallend punt uit het onderzoek is ook de voortvarendheid van de online daters. Zo’n 20% dook meteen in bed met de date bij het eerste afspraakje. De kans op een “afgelikte boterham” is dus groot. Je zou het haast vreemdgaan kunnen noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *